Dysbakterioza, czyli jelita w tarapatach....

Dysbakterioza to zaburzenie polegające na braku lub niedoborze w przewodzie pokarmowym bakterii tzw. pro biotycznych, pożytecznych, które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania, a więc prawidłowego przebiegu procesu trawienia i wchłaniania.

Brak odpowiedniego składu flory bakteryjnej prowadzi do wielu zaburzeń, poważnych chorób i jest przyczyną niedoborów witamin z grupy B. Prawidłowo w żołądku, dwunastnicy, jelicie cienkim znajduje się niewielka ilość bakterii głównie tlenowych (Streptococcus, Lactobacillus, Clostridium, Neisseria). W końcowym odcinku jelita liczba bakterii jest większa i różni się też składem flory. Przeważają tu bakterie E. coli oraz bakterie beztlenowe. Różnica w składzie bakterii w jelicie cienkim wynika z niekorzystnego kwaśnego środowiska ( sok żołądkowy i trzustkowy działają bakteriobójczo), poza tym śluz pokrywający nabłonek jelita wiąże komórki bakteryjne, a odpowiedzialna za odporność immunoglobulina A występująca w jelitach przeciwdziała kolonizacji bakterii chorobotwórczych.

Zastawka oddzielająca jelito kręte od grubego zapobiega cofaniu się treści pokarmowej wraz z bakteriami z jelita grubego do cienkiego.

Jeśli któryś z tych mechanizmów ochronnych przestaje prawidłowo działać, powstaje ryzyko dysbakteriozy i rozrostu nieprawidłowej flory bakteryjnej w jelicie cienkim, co jest źródłem wielu niepożądanych objawów, do których zaliczamy: bóle brzucha, wzdęcia, przewlekłą biegunkę tłuszczową, upośledzenie wchłaniania witamin A,D,E,K, niedobory witaminy B12 prowadzące do niedokrwistości, spadek masy ciała, obrzęki, niedobory witaminy D ( osteoporoza, tężyczka, krzywica), niedobór witaminy A , zaburzenia układu immunologicznego wskutek wchłaniania antygenów bakteryjnych do krwi.

Najczęstszą przyczyną dysbakteriozy są: długotrwałe leczenie antybiotykami, inhibitory pompy protonowej, leki zmniejszające wydzielanie kwasu solnego w żołądku, niedożywienie, choroby wyniszczające (nowotwory), niesterydowe leki przeciwzapalne, wrodzone niedobory odporności, wrodzone bądź nabyte nieprawidłowości jelit (uchyłki jelita, przetoki, zaburzenia motoryki jelit, brak błonnika w diecie, nadużywanie alkoholu, stres.

W badaniach laboratoryjnych stwierdza się niedokrwistość makrocytarną, hipoalbuminemię, w badaniu kału- krople tłuszczu, w posiewie treści jelitowej zawartość bakterii powyżej 10⁵ w 1ml pożywki.


Linki:







Nasi partnerzy: