Nietolerancja histaminy - czy to może alergia

Histamina to substancja, która w niewielkich ilościach jest dla organizmu niezbędna i jest przez niego produkowana albo dostarczona wraz z pożywieniem. Bierze udział w regulacji takich funkcji organizmu jak regulacja rytmu snu, temperatury ciała, ciśnienia tętniczego, uczenia się, pamięci, wpływa na perystaltykę jelit, odczuwanie bólu. Odpowiada za alergiczne reakcje naszego organizmu, pełni rolę mediatora reakcji zapalnych. Nadmiar histaminy może być spowodowany brakiem enzymu rozkładającego ją w jelicie- DAO ( DIAMINOOKSYDAZY).

Niektóre pokarmy nasilają uwalnianie histaminy powodując jej wzrost we krwi. Z kolei inne pokarmy i napoje hamują jej rozkład. Podwyższenie poziomu histaminy może wystąpić także wskutek stresu, wysiłku fizycznego, przewlekłych stanów zapalnych jelit.

Podwyższenie poziomu histaminy przebiega bez udziału układu immunologicznego, nie występują tu żadne przeciwciała. Histamina krążąca we krwi jest niebezpieczna, ponieważ może doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, uwolniona powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, spadek ciśnienia, omdlenia.

Główne objawy nietolerancji histaminy to biegunka, mdłości, obrzęk twarzy, bóle głowy, migreny, astma oskrzelowa, wysypka, zaburzenia rytmu serca czy przewlekłe zmęczenie.

Do produktów bogatych w histaminę należą: owoce cytrusowe, truskawki, pomidory, kiwi, ananasy, orzechy, skorupiaki, produkty z puszek, wina czerwone, owoce morza, ryby wędzone.

Z kolei czosnek, cebula, warzywa liściaste czy brokuły hamują wydzielanie histaminy.

Witamina B6, C ułatwia usuwanie toksyn z organizmu i ogranicza skutki działania histaminy, podobnie imbir i kurkuma, które działają przeciwzapalnie i przeciwhistaminowo.

Nietolerancję histaminy można zdiagnozować wykonując aktywność enzymu DAO w surowicy krwi, badając poziom witaminy B6 (małe stężenie może oznaczać nietolerancję histaminy)


Linki:







Nasi partnerzy: